ClubJuridic.ro Q&A

"Poprire venituri nete persoana fizica"

Buna ziua!

Va rog sa ma lamuriti cu cateva raspunsuri profesioniste din domeniul infiintarii popririi.
Sunt expert contabil intr-un dosar privind recursul admis de tribunal impotriva unei sentinte civile prin care s-a respins contestatia la executare. Mai exact, pasii au fost:

1. printr-o sentinta civila s-a admis validarea unei popriri pentru cota de 1/4 din veniturile lunare nete datorate de tertul poprit debitorului(debitorul X trebuie sa plateasca 1/4 din venituirle lunare sub forma unei pensii de intretinere minor, pana la majorat)
2. pentru sentinta mai sus mentionata s-a incuviintat executarea silita
3. ulterior, debitorul a contestat executarea. De asemenea, el a solicitat si suspendarea executarii, intrucat executorul a infiintat poprire nu doar pe 1/4 din veniturile nete sub forma de salariu, ci si pe sumele din conturile deschise la banci.
4. judecatoria a respins contestatia la executare , precum si suspendarea executarii.
5. debitorul a inaintat recurs, care a fost admis de tribunal, intrucat sentinta de respingere a contestatiei si a suspendarii executarii a fost casata, prin rejudecarea cauzei.

Intrebari:
-in cazul lunilor in care debitorul, cadru didactic, nu a realizat venituri nete, fiindca acesta a fost in concediu fara plata timp de trei ani(anii scolari 2011-2012; 2012-2013; 2013-2014), se datoreaza vreo suma de catre acesta? Logic ar fi sa nu datoreze, intrucat nu a realizat venituri, nu?
-conform Codului Muncii, retinerile din salariu nu trebuie sa depaseasca 1/3, iar totalul lor 1/2 din veniturile nete. In cazul popririi asupra soldului creditor al conturilor deschise de catre debitor, nu exista nicio limita? Se popresc integral sumele existente in conturi, chiar daca angajatorul(scoala, in acest caz), inainte de a vira salariul net in cont, pe card, a operat deja retinerea de 1/4, conform sentintei civile de validare poprire? Eu nu am gasit nicio limita prevazuta in C.P.C.

Multumesc anticipat.

Adaugata in
 • Asistenta juridica
 • Poprire

Elena-cati Jijeu
 User  Elena-cati Jijeu a intrebat la 02 Mar. 2015

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena-cati Jijeu
 User Elena-cati Jijeu a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2015
Multumiri.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului ELENA-CATI JIJEU la 12 Mar. 2015
Este o practica a instantelor, fara sa existe un text de lege expres. Exista si o decizie ICCJ.
Va postez mai jos niste aspecte foarte interesante referitoare la intrebarea dumneavoastra, preluate de pe un site ce trateaza aspecte juridice.

"In cazul īn care debitorul obligaţiei de īntreţinere nu este angajat īn muncă şi astfel nu realizează venituri, īntreţinerea se acordă īn raport de cuantumul venitului minim pe economia naţională, prezumāndu-se că debitorul este apt de muncă (cu excepţia cazului cānd dovedeşte cu acte medicale că este bolnav, īn imposibilitate de a munci, execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiei īn care pedeapsa s-a aplicat pentru săvārşirea infracţiunii de abandon de familie) sau deţine bunuri care pot fi vāndute pentru obţinerea venitului minim pe economie, altfel nu se explică cum īşi asigură el existenţa.


La stabilirea posibilităţilor materiale ale debitorului īntreţinerii se ţine seama nu numai de veniturile cu caracter permanent pe care acesta le realizează, ci şi de sarcinile cărora trebuie să le facă faţă, cum ar fi existenţa şi a unei alte obligaţii legale de īntreţinere, cheltuieli impuse pentru nevoile personale, cum ar fi cele pentru īngrijirea sănătăţii, costurile gospodăriei, apreciindu-se că nu este posibil a se da satisfacţie unei persoane īmpovărānd peste măsură o altă persoană, periclitānd astfel dreptul debitorului de a-şi asigura mijloace necesare unui trai decent (£. Florian, Dreptul familiei, 2011, p. 325).


Venitul minim pe economia naţională este avut īn vedere şi atunci cānd nu pot fi stabilite criterii de determinare a posibilităţilor materiale ale debitorului (de exemplu, atunci cānd la dosarul cauzei există probe că debitorul realizează venituri, īnsă din aceste probe nu rezultă că ar realiza un cuantum mai mare decāt cel minim pe economie) (I.C.C.J., s. civ., dec. nr. 3795/2004)."

ww.legeaz.net/noul-cod-civil/art-529-cuantumul-intretinerii-stabilirea-si-executarea-obligatiei-de-intretinere


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena-cati Jijeu
 User Elena-cati Jijeu a raspuns userului Ana Maria Borz la 09 Mar. 2015
Bun! Care este, va rog, reglementarea cf. careia ,,Daca debitorul nu a realizat venituri, este oricum obligat sa presteze pensie de intretinere considerandu-se venitul sau la nivelul salariului minim pe economie"?
Detaliati, va rog, cum ar trebui sa abordez problema!
Multumiri.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului ELENA-CATI JIJEU la 06 Mar. 2015
Doamna Jijeu, daca era vorba de un cont de salariu, nu e legal sa se popreasca o cota mai mare decat cea impusa de lege, dar v-am spus ce se intampla in practica.
Trebuie sa intelegeti diferenta dintre venituri si alte sume de bani aflate in conturi.
Venituri sunt salariile, pensiile, alte sume ce se platesc periodic debitorului. Acestea se pot popri doar in cotele impuse de NCPC, art.728.
Restul sumelor de bani nu sunt limitate la o anumita cota, iar in acest caz vorbim de o poprire bancara a conturilor unei persoane.
V-am spus solutia pentru evitarea dublei popriri a conturilor de salarii.

Daca debitorul nu a realizat venituri, este oricum obligat sa presteze pensie de intretinere considerandu-se venitul sau la nivelul salariului minim pe economie.

Avand in vedere faptul ca sunteti expert judiciar si va confruntati cu niste aspecte juridice care va depasesc ca specializare, cred ca trebuie sa abordati altfel problema. O expertiza judiciara poate inclina soarta unui litigiu.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena-cati Jijeu
 User Elena-cati Jijeu a raspuns userului Ana Maria Borz la 04 Mar. 2015
Revin cu explicatii mai detaliate:

Executorul a infiintat poprire atat pe salariu(,,in cota de 1/4 din veniturile nete inregistrate de debitor", conform unei sentinte civile) , cat si asupra ,,altor venituri si bunuri ale debitorului". Intr-adevar, cum ati prezentat dvs. mai sus, debitorul inregistra venituri doar din salariul virat in cont pe card. In acest caz, daca angajatorul (scoala)i-a operat retinerea din salariu deja, banca i-a blocat contul pentru restul salariului virat in cont, este in regula? El din ce mai traieste? Si revin cu intrebarea: in acest caz, nu exista vreo reglementare care sa limiteze poprirea asupra altor venituri, decat cele din salarii?

Daca debitorul, fiind in concediu fara plata, nu a desfasurat activitate si, deci, nici nu a incasat niciun venit, este, totusi obligat sa plateasca pensie de intretinere? Eu am inteles ca da, insa nu am gasit prevederea legala. Ma puteti ajuta?

Multumesc pentru rabdare si amabilitate.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 02 Mar. 2015
Doamna Jijeu, va rog sa precizati la ce fel de sume va referiti ca nu ar datora debitorul pentru perioada in care a fost in concediu fara plata si cu ce titlu.
In ce priveste poprirea veniturilor, trebuie facuta diferenta cu poprirea bancara ce priveste conturile debitorului care nu sunt afectate veniturilor acestuia, ci sunt depozite, sume virate de alte persoane, etc.
Daca aceste conturi nu sunt conturi strict de salarii, atunci este o poprire bancara si se poate intinde asupra intregii sume datorate de debitor.
Daca este un cont de salarii, va spun din practica ce se intampla. Executorul judecatoresc trimite infiintarea popririi la angajator-in calitate de tert poprit si la banci-in vederea blocarii conturilor debitorului.
Angajatorul popreste cota din veniturile debitorului inainte sa vireze in banca salariul. Banca, invocand faptul ca a primit adresa de infiintare a popririi si nu are de unde sa stie ca e vorba de un cont de salarii-unde institutia bancara nu are calitate de tert poprit-mai popreste inca o data cota limita din veniturile debitorului.
In acest caz, eu am preferat sa notific in scris banca asupra situatiei, sa rog angajatorul sa puna in vedere bancii ca numarul respectiv de cont este de salarii si se efectueaza poprirea inainte de viramentul salariului.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club