ClubJuridic.ro Q&A

Ghid practic Excel

Cum sa lucrati rapid si fara erori: exemple rezolvate pas cu pas

Click aici>>


"Divort rapid"

As dori sa intreb daca se poate realiza un divort prin mediere , sau prin ce metoda mai rapida mentionand ca se afla implicat un copil de 12 ani , care doresc sa imi fie incredintat .

Va multumesc anticipat,
Cu respect

Adaugata in
 • Asistenta juridica
 • Vinzare
 • Paradoxal
 • Obligatia de a face
 • Firme dizolvate cu patrimoniu nedistribuit
 • Divort

Orhidee Rose
 User  Orhidee Rose a intrebat la 11 Oct. 2011

 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
Cand exista copii minori, dar s-a ajuns la un acord privind aspectele mentionate ale exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei minorului, stabilirea contributiei parintilor la intretinerea copiilor, etc. , divortul poate fi solutionat pe cale administrativa doar de notarul public, intr-adevar, in conditiile art.375, al.2 din Noul Cod Civil.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
In acest caz , avand in vedere ca exista un copil minor , divortul nu se poate solutiona in fata ofiterului starii civile.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
Divortul prin mediere nu este posibil nu pentru ca exista copii minori, ci pentru ca in atributiile mediatorului nu exista si pronuntarea divortului, ori doamna deja a precizat ca vrea sa divorteze.
Noul Cod Civil prevede divortul pe cale administrativa constatat doar de notarul public sau de ofiterul starii civile, nu si de mediator.
Chiar daca sunt copii implicati, se poate apela la divortul pe cale administrativa daca sunt indeplinite conditiile art. 375 , al 2 din NNC, si anume daca sotii convin asupra tuturor aspectelor privitor la numele dupa casatorie, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei minorului, stabilirea contributiei parintilor la intretinerea copiilor,etc.
Sotii ar putea apela la mediere pentru stabilirea unui acord asupra aspectelor prezentate, iar apoi sa demareze procedura administrativa a divortului pentru pronuntarea acestuia la un notar public sau la ofiterul starii civile, intrucat legiuitorul nu i-a conferit atributii de constatare a desfacerii casatoriei si mediatorului.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns userului Laura Mata la 24 Oct. 2011
Legea nr. 192/2006 - privind medierea şi organizarea profesiei de mediator prevede la art. 64 alin. 1 ca : " Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. "
Asadar, cu ajutorul autoritatii tutelare, sigur ca se poate.

Cu stima,
Madalina Ursachianu


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2011
Avand in vedere ca exista copii minori , un divort prin mediere nu este posibil.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns la intrebare la 19 Oct. 2011
Buna ziua!
Eu v-as recomanda sa incercati procedura medierii. Acum depinde daca ati intentat deja actiune in justitie sau nu, si de asemenea, daca aveti bunuri in comun obtinute in timpul casatoriei si doriti sa efectuati si partajul.
In mod clar, procedura medierii are anumite avantaje, si anume:
Mai rapid. Medierea permite o importanta economie de timp si evitatea stresului generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata, deoarece procesele dureaza un timp relativ indelungat. Prin mediere se ajunge, de regula, la o solutie in doar cateva ore.
Mai ieftin. Medierea implica costuri semnificativ reduse fata de o procedura judiciara. Se evita cheltuielile de judecata, respectiv taxele judiciare de timbru, onorariile expertilor etc. Mai mult, daca pe parcursul unui proces civil, partile ajung la o intelegere pe calea medierii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia. Recuperarea taxei de timbru. In situatia in care partile ajung la un acord in urma sedintei de mediere, pot solicita instantei de judecata rambursarea taxei judiciare care a fost achitata.
Rambursarea onorariului. Conform prevederilor in vigoare persoanele care realizeaza venituri cuprinse intre 500-800 de lei pot beneficia de restituirea in tot sau in parte a sumelor platite cu titlu de onorariu mediatorului.
Partile decid singure asupra modului de solutionare a disputei. În principiu, partile pot lua decizii mai bune cu privire la solutionarea conflictului decat o autoritate din afara si tind sa respecte acordul cand sunt direct responsabile pentru rezultatul negocierilor. Sedinta de mediere este stabilita in functie de programul partilor. In comparaţie cu instanta unde partilor le este impus a se prezenta intr-o data specifica si la o anumita ora in sala de judecata, medierea ofera partilor oportunitatea de a stabili singure, in acord cu programul lor, data, ora si locul unde se va desfasura sedinta de mediere.
Partile au control total asupra procesului. Prin mediere partile pot sa negocieze in toate aspectele prin care conflictul poate sa fie solutionat. Sunt libere sa stabileasca ele insele termene, conditii, modalitati si sa stabileasca in functie de posibilitatile si necesitatile fiecaruia solutia perfecta.
Solutia rezultata in urma medierii este un castig pentru toate părţile. Medierea permite gasirea de catre parti, cu ajutorul mediatorului, a unei solutii creative si eficiente de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate partile castiga. Confidentialitate asupra procesului. In comparatie cu instanta unde un numar variabil de persoane pot cunoaste aspecte importante cu privire la conflictul in care sunt implicate partile, in mediere partile evita astfel sa-si faca publice problemele intr-o sala de judecata.
Sfatul meu este sa contactati un mediator care sa va informeze asupra aspectelor evidentiate de mine mai sus, deoarece procedura de informare este gratuita prin lege - legea medierii nr. 192/2006.
Cu stima,
Madalina Ursachianu


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2011
Noul cod civil prevede trei cai de solutionare a divortului prin acord, si anume:
1. pe cale administrativa: in cazul dvs. nu se poate realiza deoarece aveti un copil minor;
2. pe cale notariala: puteti apela la acesta procedura doar daca ati convenit cu sotul asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il purtati dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti,stabilirea locuintei copilului dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copil, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii , notarul va va respinge cererea de divort si va va indruma spre instanta de judecata.
3. pe cale judiciara.
Asadar, in cazul dvs., procedura notariala ar fi recomandabila.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club