ClubJuridic.ro Q&A

Ghid practic Excel

Cum sa lucrati rapid si fara erori: exemple rezolvate pas cu pas

Click aici>>


"revenire la masa succesorala"

Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare:
Sotului meu i-a murit mama in 1986. Tatal s-a recasatorit in 1987 sau 1988 cu altcineva, insa in 1991 a decedat.
S-a facut succesiunea si in masa suscesorala s-au trecut toate bunurile existente la acel moment, fara insa sa se fi realizat succesiunea dupa mama sotului meu.
Intrebarea este: se mai poate reveni asupra actului de succesiune, pentru a corecta faptul ca in masa succesorala trebuia sa intre numai partea de mostenire dupa sotie a tatalui sotului meu si nu intreaga avere cum s-a intimplat?
Multumesc

Adaugata in
 • Consilieri juridici
 • Depresie reactiva anulare diagnostic .... is vindecat
 • Mostenire

Alina Ionescu
 User  Alina Ionescu a intrebat la 11 Oct. 2011

 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns userului Ana Maria Borz la 17 Nov. 2011
Nu mai dati vina pe telefon cand mintea va joaca feste.
In ceea ce priveste argumentele pe care mi le-ati" prezentat", va asigur ca exprimarile pline de sofisme si paralogisme, irelevante, nu reprezinta argumente in sensul logicii juridice.


In schimb, sunt de acord cu dvs. in ceea ce priveste incheierea acestor discutii.
Daca , in viitor , in cazul in care nu puteti sa va abtineti si mai doriti "sa corespondam", va sugerez sa folositi adresa de email lauramata30@gmail.com ; din respect pentru cititorii acestui site.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Laura Mata la 17 Nov. 2011
"Deci notarul stabileste masa succesorala si intinderea drepturilor mostenitorilor, fara sa fie JUDECATOR."-din nou telefonul meu jucaus.
Referitor la faptul ca uneori ati fost in eroare, argumentele vi le-am prezentat la fiecare speta in parte, nu are rost sa revenim ca nu suntem la examen aici.
Ca sa nu va mai pierdeti timpul dumneavoastra pretios, abtineti-va de la comentarii ostile pentru ca e clar ca discutiile dintre noi nu pot fi constructive, deoarece nu puteti accepta o opinie divergenta.
Aici nu suntem nici pe blogul dumneavoastra, nici pe vreo retea de socializare si nu cred ca pe cei care pun intrebari ii intereseaza polemicile dintre noi, asa ca e mai bine sa le terminam.
Din punctul meu de vedere subiectul este incheiat si nu mai comentez.
In rest, va doresc numai bine!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns userului Ana Maria Borz la 17 Nov. 2011
Dna , ati scris :"Deci notarul stabileste masa succesorala si intinderea drepturilor mostenitorilor, fara sa fie." Asta e tot?

Mai spuneti ca "v-am dovedit ca ati fost eroare". As vrea sa-mi aratati respectivele dovezi!

Si ,ca sa nu mai pierd timpul cu dvs. , va mai spun doar atat:"e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune"!Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Laura Mata la 17 Nov. 2011
Ma bucur ca sunteti de acord cu mine si ati observat ca in articolul din Decretul 40/1953, nu se face referire la invoiala mostenitorilor privind bunurile comune ale autorului succesunii si ale sotului supravietuitor.
Art. 14, Decretul nr.40/1953 “La termenul fixat, notarul de stat stabileste numarul si calitatea mostenitorilor, compunerea mesei succesorale, precum si intinderea drepturilor acestora.”
Deci notarul stabileste masa succesorala si intinderea drepturilor mostenitorilor, fara sa fie.
“Nu se pune problemE”-era o simpla greseala de redactare, cateodata folosesc telefonul mobil sa postez mesajele si-mi cer scuze.
Referitor la “sfatul” dumneavoastra, eu m-am limitat sa discut in contradictoriu, fara sa fac vreo remarca la adresa logicii sau interpretarii dumneavoastra si va sugerez sa procedati la fel.
De cateva ori v-am dovedit ca ati fost in eroare si in loc sa acceptati ca ati gresit, ati continuat cu obstinenta sa ma contraziceti de dragul de a ne contrazice....ca doar sunt destul de putine intrebari pe site si atunci ori ne contrazicem ori reformulam raspunsurile deja postate de altii.
Discutiile in contradictoriu pe site au rolul de mecanism de control, in scopul obtinerii unei consultante juridice personalizate pentru fiecare persoana care pune intrebari si nu un prilej pentru a dezvolta ostilitati.
Daca am mai lasa orgoliile la o parte, acceptand si alte puncte de vedere, am descoperi ca nu suntem atotstiutori sau infailibili cum ne place sa credem si oricand avem ceva de invatat, fara sa consideram ca suntem intr-o competitie, fiind mai degraba o echipa, nu concurenti.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns userului Ana Maria Borz la 16 Nov. 2011
Art. 14 din Decretul nr. 40/1953:
" Daca toti mostenitorii se prezinta, isi dovedesc calitatea si se invoiesc asupra impartelii, notarul de stat va redacta, potrivit INVOIELII lor, actul de imparteala."
Se observa ca, in acest articol, nu se face referire la bunurile comune ale autorului succesunii si ale sotului supravietuitor.
Practica notariala din perioada respectiva este in sensul celor reglementate expres de catre legiuitor prin Legea 36/1995 , si aceasta , cu atat mai mult cu cat se stie ca procedura succesorala notariala este una necontencioasa.
Asadar, si in 1991 cu toate ca autorul mesajului nu ne-a specificat cand s-a dezbatut mostenirea; deschiderea succesiunii nu este acelasi lucru cu dezbaterea mostenirii in succesiunile care priveau bunurile comune ale autorului succesiunii si ale sotului supravietuitor , cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabileau tot prin acordul mostenitorul; notarul n-a avut niciodata competente de judecator.

Iar in ceea ce priveste faptul ca"in ce priveste emiterea unui certificat suplimentar, nu se pune probleme..."; va asigur ca aveti probleme de logica si interpretare pe care ar trebui sa le rezolvati .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2011
La data dezbaterii succesiunii, mentionata de interlocutoare ca fiind 1991, nici macar nu era in vigoare Legea 36/1995, deci nu avea cum sa se aplice.
In 1991 se aplica Decretul nr. 40 din 21 ianuarie 1953 privitor la procedura succesorala notariala si care in mod evident nu continea prevederea din art.74 din Legea 36/1995 republicata in 18 octombrie 2011 !!!!!
In decretul mai sus mentionat notarul stabilea cotele succesorale si ale sotului supravietuitor.art.14 din Decretul nr.40/1953
In ce priveste emiterea unui certificat suplimentar, nu se pune probleme nefiind vorba de o omisiune, ci de o includere a unui bun din greseala.Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2011
Potrivit art. 74 alin.2 din Legea 36/1995, "In succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobândirea bunurilor se stabilesc prin ACORDUL mostenitorilor", deci , nu notarul este cel care trebuie sa stabileasca cotele de contributie in cazurile mai sus mentionate.
Dupa emiterea certificatului de mostenitor nu se mai poate intocmi alt certificat, decât in situatiile prevazute de lege.
Astfel, cu acordul tuturor mostenitorilor, notarul public poate relua procedura succesorala, in vederea completarii incheierii finale cu bunurile omise din masa succesorala, eliberând un certificat de mostenitor suplimentar.
Erorile materiale cuprinse in incheierea finala, precum si eventualele omisiuni se vor putea indrepta, la cererea mostenitorilor, in baza unei incheieri, facându-se mentiune despre aceasta in incheierea finala si pe toate exemplarele certificatului de mostenitor.

De asemenea, ar trebui sa stiti ca ,in privinta mostenitorilor care au participat la procedura succesorala notariala , certificatul de mostenitor poate fi anulat doar pentru cauzele ce pot determina si anularea conventiilor.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Ionescu
 User Alina Ionescu a raspuns userului Ana Maria Borz la 13 Oct. 2011
Multumesc!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2011
In momentul deschiderii succesiunii, notarul public trebuia sa stabileasca exact cota defunctului ramasa in urma decesului primei sotii si care era de ¼ din masa succesorala.
Doar la aceasta cota de mostenire trebuia aplicata cota sotiei din casatoria subsecventa.
Astfel, cea de a doua sotie a socrului dumneavoastra are dreptul doar la o cota de ¼ din cota de ¼ mostenita de socrul dumneavoastra in urma decesului primei sale sotii.
In cazul in care s-au inclus din greseala bunuri in masa succesorala ca urmare a nelichidarii regimului matrimonial al defunctului din prima casatorie, desi sotul dumneavoastra putea sa invoce acest lucru la momentul dezbaterii succesiunii, exista posibilitatea introducerii unei actiuni in instanta pentru anularea certificatului de mostenitor.
Actiunea in anularea certificatului de mostenitor trebuie exercitata in termenul de 3 ani de la eliberarea acestuia.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club