ClubJuridic.ro Q&A

"Procedura prealabila taxa de poluare"

Va rog sa imi spuneti daca in cererea de restituire a taxei de poluare pe cale amiabila adresata AFP Sector.. trebuie sa trec vreun temei juridic romanesc, altfel, se considera informa? Nu pot sa trec ca este in baza legii 554/2004, ptr ca taxa am platit-o acum 2 ani, iar in baza codului fiscal, nici acolo nu sunt in termen de contestare.
Eu am cerut deja la AFP sector sa imi restituie taxa, motivand doar cu art. 25 si 90 din Tratatul CE si Directiva 92/12/CEE, ca fiind disciminatorie in raport de acestea.
Mi-au raspuns ca nu mi se restituie taxa.
Se considera valabila in felul acesta procedura prealabila?
Multumesc.

Adaugata in
 • Impozite si taxe
 • Taxa de poluare

Andreea Josanu
 User  Andreea Josanu a intrebat la 14 Dec. 2011

 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea Josanu
 User Andreea Josanu a raspuns userului Madalina Ursachianu la 14 Feb. 2012
Sunt multe actiuni care au fost admise la TB si respinse sau anulate ca indamisibile la Curtea de Apel. De ce oare? Ar putea fi pentru ca nu au chemat in judecata si Administratia fondului de mediu? Trebuie chemati?
Cunoasteti pe cineva care a luat efectiv banii inapoi?
Dar, chiar dupa ce se restituie banii, proprietarul masinii nu va fi impus din nou cu taxa aceasta noua mai mica cu 25% decat cea veche?
Multumesc.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea Josanu
 User Andreea Josanu a raspuns userului Madalina Ursachianu la 15 Dec. 2011
Multumesc frumos!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns userului Ana Maria Borz la 15 Dec. 2011
Va multumesc pentru apreciere!!!


Tocmai pentru ca alta modalitate de atacare in instanta nu mai exista, se recurge la procedura de contestare a actului administrativ emis de catre AFP, si a decizie de calcul a taxei. Actul administrativ emis de AFP este tocmai raspunsul dat de catre aceasta institutie la cererea contribuabilului de plata a taxei achitata ilegal, care se poate face in termen de 5 ani de la data achitarii taxei, iar temeiul legal este Legea 554/2004.

In acest sens, a se vedea Decizia nr. 24/2011, prin care ÎCCJ a admis recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj, stabilind că:

“1.Acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 este admisibilă.

2. Procedura de contestare prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art.117 alin.1 lit.d din acelaşi cod.”

Cei care refuza sa o achite vor avea castig de cauza in justitie, iar cei care au platit-o deja isi vor recupera banii

Cu stima,
Madalina Ursachianu


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns userului Andreea Josanu la 15 Dec. 2011
Buna ziua!

Nu mai trebuie facuta o alta conciliere, pentru investirea instantei este buna cea pe care ati facut-o deja, chiar daca nu ati depus dovezi la AFP
Important este ca in instanta sa depuneti toate dovezile necesare, respectiv copii xerox dupa taxa achitata, certificatul de inmatriculare, cartea de identitate a masinii, cartea dvs de identitate, notificare, facturi/contract de vanzare-cumparare a masinii, etc.
De asemenea, la primul termen trebuie achitata si taxa de timbru si timbrul judiciar, pe care instanta vi le va calcula si pune in vedere prin citatie.

Succes!!!Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andreea Josanu
 User Andreea Josanu a raspuns userului Ana Maria Borz la 15 Dec. 2011
Desi am achitat taxa de poluare acum doi ani, deci in 2009, anul asta am aflat de procesele admise pentru restituirea taxei si am facut si eu procedura prealabila anul acesta, in iulie, iar dupa ce am primit refuzul lor, am introdus imediat actiunea in instanta. Am termen in februarie si ma intrebam daca trebuie sa mai fac o conciliere, in care sa trec eventual si legea 554/2004... daca e musai pentru a fi concilierea valabila. Apoi, eu nu am depus dovezi in spatele concilierii, asa cum spune art. 7, fapt de care nu s-a plans AFP-ul in raspunsul lor. AFP-ul a raspuns doar ca e legala taxa... si nu mi-o restituie.
Dar imi fac probleme, fiind prima data cand am o astfel de actiune, ce probleme ar fi importante in instanta si pe care le mai pot acoperi acum, inainte de termen. Multumesc frumos.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Madalina Ursachianu la 15 Dec. 2011
Nu am vrut sa sune ca o critica, stimata colega. De altfel va apreciez sincer si am vazut cateva solutii juridice recomandate pe site de dumneavoastra care mi-au trezit interesul.
Doar am remarcat ca interlocutoarea a specificat “Nu pot sa trec ca este in baza legii 554/2004, ptr ca taxa am platit-o acum 2 ani, iar in baza codului fiscal, nici acolo nu sunt in termen de contestare.”
Termenul de contestare a actului fiscal este de 30 de zile de la comunicare, daca a platit in 2009, nu cred ca mai poate merge pe procedura instituita de Legea 554/2004.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns userului Ana Maria Borz la 14 Dec. 2011
Buna ziua!
Din intrebarea doamnei, eu personal am inteles ca este vorba despre taxa de poluare achitata respectiv acum 2 ani, si nu de plangerea prealabila: "ptr ca taxa am platit-o acum 2 ani".


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2011
Pentru a introduce o actiune in baza Legii 554/2004. doamna trebuia sa se incadreze in termenul de 6 luni de la data comunicarii raspunsului la plângerea prealabila.
Dar deja dupa 2 ani a iesit din termen.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2011
Buna ziua!

Am inteles ca ati solicitat deja restituirea taxei de poluare la Administratia Financiara de sector, si ati si primit raspuns ca nu vi se va restitui taxa. Daca da, atunci procedura prealabila este indeplinita, conform art. 7 din Legea 554/2004.
.
Urmatorul pas este de a formula o cerere de chemare in judecata in baza legii 554/2004 la tribunalul Bucuresti, solicitand restituirea taxei si dobanda legala aferenta sumei achitate. Mentionati si de recursul in interesul legii, admis de catre ICCJ, referitor la admisibilitatea acestui fel de cerere.

Puteti solicita ajutorul unui avocat.

Cu stima,
Madalina Ursachianu


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club