ClubJuridic.ro Q&A

Ghid de contabilitate pentru asociatiile de proprietari

- sfaturi, exemple si studii de caz -

Click aici>>

"EXECUTARE SILITA - CAUTARE SOLUTII"

In momentul cand vine somatia de incuvintare la executare silita ce acte trebuie anexate , fiind vorba de un credit ipotecar luat de la o banca ?.
Care pot fi motivele de contestatie ?
Va multumesc.

Adaugata in
 • Executare silita

Alina Moise
 User  Alina Moise a intrebat la 25 Nov. 2011

 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 30 Nov. 2011
Somatia se comunica potrivit dispozitiilor art. 90-92 C. proc. civ. sub sanctiunea anularii executarii silite.
Potrivit art. 92 C. proc. civ. "1Înmânarea citaţiei se va face personal celui citat, care va semna adeverinţa de primire, agentul însărcinat cu înmânarea certificând identitatea şi semnătura acestuia. 2Dacă cel citat, aflându-se la domiciliu, nu vrea să primească citaţia sau, primind-o, nu voieşte ori nu poate să semneze adeverinţa de primire, agentul va lăsa citaţia în mâna celui citat sau, în cazul refuzului de primire, o va afişa pe uşa locuinţei acestuia, încheind despre acestea proces-verbal.3Dacă cel citat nu se găseşte la domiciliu sau dacă, în cazul hotelurilor sau clădirilor compuse din mai multe apartamente, el nu a indicat camera sau apartamentul în care locuieşte, agentul va înmâna citaţia, în primul caz, unei persoane din familie, sau, în lipsă, oricărei alte persoane care locuieşte cu dânsul, sau care, în mod obişnuit, primeşte corespondenţa, iar, în celelalte cazuri, administratorului, portarului, ori celui ce în mod obişnuit îl înlocuieşte; persoana care primeşte citaţia va semna adeverinţa de primire, agentul certificându-i identitatea şi semnătura şi încheind proces-verbal despre cele urmate.
4Dacă persoanele arătate în alineatul precedent nu voiesc ori nu pot să semneze adeverinţa de primire, agentul va încheia proces-verbal, lăsând citaţia în mâna lor; dacă cei arătaţi nu voiesc să primească citaţia sau sunt lipsă, agentul va afişa citaţia, fie pe uşa locuinţei celui citat, fie, dacă nu are indicaţia apartamentului sau camerei locuite, pe uşa principală a clădirii, încheind de asemenea proces-verbal despre toate acestea.
6Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi la comunicarea sau notificarea oricărui alt act de procedură."Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Alina Moise la 30 Nov. 2011
Nu exista obligatia ca somatia sa fie in plic.Este legal sa fie inmanata debitorului de agentul procedural, sa fie transmisa prin posta sau sa fie afisata in unele cazuri.
Se transmite ca si citatiile instantelor.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Moise
 User Alina Moise a raspuns userului Ana Maria Borz la 30 Nov. 2011
Va multumesc pentru raspunsuri, ceea ce nu inteleg este in momentul cand vine somatia incuvintarea impreuna cu celelalte acte nu ar trebui sa fie trimisa cu confirmare de primire si pusa in plic , este normal , mie nu mi se pare normal mai ales ca peste tot se vorbeste de intimitate ,confidentialitate , prietena mea a primit-o in posta cu actele anexate , contract credit etc. Ea chiar nu este protejata de nici o lege?.Pur si simplu e pusa la zid.Drepturile ei unde sunt?, nu din vina ei a ajuns aici.Chiar nu se poate face nimic , debitorul nu are nici un drept .


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2011
Nu se someaza debitorul despre infiintarea popririi, se INSTIINTEAZA doar despre poprirea deja dispusa.
Nu este o somatie, ci o adresa de instiintare.
Daca la data intocmirii dosarului executional se cunosc detalii privind locul de munca, conturile sau bunurile debitorului si se opteaza pentru executarea silita prin poprire, atunci, odata cu somatia se transmite debitorului si adresa de instiintare asupra popririi deja dispuse.
In cazul in care poprirea se infiinteaza ulterior comunicarii somatiei , oricum se instiinteaza debitorul despre faptul ca a fost infiintata poprirea.
Avand in vedere garantia ipotecara a creditului, atunci la somatia de plata va fi anexata si somatia imobiliara inscrisa in cartea funciara prin care s-a pus sub urmarire imobilul cu care a fost garantata obligatia.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns userului Laura Mata la 28 Nov. 2011
In cazul dvs., fiind vorba despre un contract cu garantie ipotecara, aceasta va fi executata cu prioritate.
In cazul in care pretul obtinut pe ipoteca nu va acoperi creditul neplatit, banca va continua executarea silita asupra celorlalte bunuri ale debitorului pana la acoperirea integrala a creantei.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2011
In cadrul contestatiei la executare se poate ataca orice act si orice aspect al procedurii de executare, cerandu-se chiar anularea intregii executari.
Astfel, se poate invoca : anularea incheierii prin care s-a incuviintat executarea, prescriptia dreptului de a cere executarea silita , perimarea unor acte de executare , vicii de forma ale titlului executoriu sau ale altor acte de executare, ordinea de urmarire a bunurilor sau urmarirea unor bunuri care nu pot fi urmarite, subevaluarea bunurilor etc..
In speta, printre motivele contestatiei la executare pot fi si aparari de fond impotriva titlului executoriu - contractului de credit bancar.Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2011
Potrivit art. 387 C. proc. civ.:"1În afară de cazurile în care legea prevede altfel, executarea poate începe numai după ce se va comunica debitorului o somaţie care va cuprinde următoarele:1.denumirea şi sediul organului de executare;2.data emiterii somaţiei şi numărul dosarului de executare;3.numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul debitorului;4.arătarea titlului executoriu anexat în baza căruia urmează să se facă executarea silită;5.termenul în care cel somat urmează să-şi execute de bunăvoie obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi arătarea consecinţelor nerespectării acesteia;6.semnătura şi ştampila organului de executare.
2Dacă în termenul arătat în somaţie debitorul nu-şi execută de bunăvoie obligaţia, executorul judecătoresc va proceda de îndată la executarea silită."
Somatia este folosita in procedura de urmarire a bunurilor mobile, in procedura de urmarire silita a bunurilor imobile etc..
Insa, in cazurile prevazute de art. 390 C. proc. civ., executarea silita se poate face fara somatie prealabila.
Astfel, conform art. 454 alin. 1 C. proc. civ. , somatia nu se face in cazul executarii silite prin poprire.
Somatia se comunica potrivit dispozitiilor art. 90-92 C. proc. civ. sub sanctiunea anularii executarii silite.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2011
Somatia care se transmite debitorului are anexat titlul executoriu-in acest caz contractul de credit-procesul verbal de cheltuieli intocmit de executorul judecatoresc si in functie de forma de executare aleasa, adresa de instiintare a infiintarii popririi-cand s-a dispus poprirea –sau instiintare despre somatia imobiliara notata in cartea funciara asupra imobilului dumneavoastra.
Procesul verbal intocmit de executorul judecatoresc constituie titlu executoriu si stabileste debitul total datorat de debitor, cuprinzand debitul principal, eventualele penalitati stabilite in titlul executoriu, actualizarea cu indicii de inflatie, cheltuieli de executare si onorariu executional.
In conformitate cu art.388 C. proc.civ., sub sanctiunea nulitatii procesul verbal trebuie sa contina anumite date si anume:numele şi calitatea celui care încheie procesul-verbal;data întocmirii procesului-verbal şi numărul dosarului de executare; titlul executoriu în temeiul căruia se efectuează actul de executare;numele şi domiciliul ori, după caz, denumirea şi sediul debitorului şi creditorului urmăritor;măsurile luate de executor sau constatările acestuia;semnătura executorului, precum şi, când este cazul, a altor persoane interesate în executare sau care asistă la efectuarea actului de executare si ştampila executorului judecătoresc.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club