ClubJuridic.ro Q&A

Dreptul Muncii in Romania

- acte normative, solutii ale instantelor nationale, explicatii detaliate -

Click aici>>

"Recuperare bani"

Care este cea mai simpla cale de a recupera o suma de bani pe care am dat-o imprumut unei alte persoane si nu am facut decat un inscris de mana in prezenta unui martor?

Adaugata in
 • Abuzuri
 • Despagubiri

Ioana Anton
 User  Ioana Anton a intrebat la 10 Aug. 2011

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Laura Mata la 16 Nov. 2011
Iar sunteti in eroare si nu admiteti, desi v-am adus si argumente si doctrina.
Debitorul poate opune aceleasi aparari privind obligatia sa constatata si prin alte inscrisuricontracte, regulamente, facturi,etc, aspect care ar imprima un caracter contencios somatiei de plata.Nu este obligatoriu ca instanta sa si ia in considerare opozitia debitorului daca din inscrisuri reiese clar creanta lichida, certa si exigibila.
Bineinteles ca vorbim de o obligatie, fie ea si imprumut, constatata printr-un inscris de mana, pentru ca altfel am vorbi de un act autentic care constatand o creanta certa, lichida si exigibila, ar fi oricum titlu executoriu si nu s-ar justifica somatia de plata.
Dar pentru toate aceste aspecte detaliate, profesorii pe care vi i-am mentionat deja, au considerat ca imprumutul se circumscrie procedurii somatiei de plata. Nu este doar o opinie izolata.
Dar, asa cum am mai spus, puteti sa aveti alt punct de vedere si sa insistati asupra acestei opinii divergente, daca nu doriti sa adoptati opinia celor mai reputati profesori de drept procesual civil.
Eu i-am recomandat aceasta procedura interlocutoarei, dumneavoastra puteti sa aveti alta parere juridica si alte recomandari, la urma urmei asta inseamna consultanta juridica, nu este necesar sa gandim absolut identic.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2011
Obligatia la care face referire legiuitorul in art. 1 alin.1 OG 5/2001 presupune, in prealabil, o obligatie de a face din partea creditorului si o obligatie de a da din partea debitorului, constand in transmisiunea proprietatii asupra sumei de bani reprezentand pretul prestatiei, serviciului sau lucrarii.
Practica judiciara in materie statueaza ca restituirea unor imprumuturi nu se incadreaza in ipotezele reglementate de disp.art.1 din OG.5/2001. Astfel," prin contractul de imprumut se produce transferul dreptului de proprietate asupra sumei imprumutate in patrimoniul imprumutatului, astfel ca, ia nastere in sarcina sa, obligatia corelativa de restitui suma imprumutata, care are natura unei obligatii de a da, si nu de a face, precum cele vizate de textul susmentionat ce se refera la contravaloarea unor prestatii ce formeaza obiectul unor astfel de obligatii."
Mai mult decat atat, legiuitorul a creat aceasta procedura simplificata de recuperare a creantelor pentru cei ale caror creante sunt”certe,lichide si exigibile”, insusite de parat in diverse moduri.
Astfel ca, daca, in speta, se va recurge la procedura somatiei de plata , vor aparea probleme cand se va incerca dovedirea caracterului "cert, lichid si exigibil" al creantei de exemplu, paratul ar putea contesta inscrisul de mana , fiind nevoie de o procedura care este inadmisibila in actiunea intemeiata pe OG 5/2001 ; sau , in ceea ce priveste caracterul exigibil al creantei, paratul ar putea invoca faptul ca respectiva creanta nu e scadenta sau ca nu s-a stabilit un anumit termen pentru restituirea imprumutului etc.
Prin urmare, debitorul ar avea la indemana o serie de aparari care ar deturna somatia si pe fond. Iar daca instantei i s-a indus convingerea ca debitul nu este atat de “clar” pe cat cere ordonanta, atunci cererea va fi respinsa iar creditorul trimis pe fond.
Pe cale de consecinta, in speta, actiunea pe drept comun ar fi indicata.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Laura Mata la 16 Nov. 2011
Imi pare rau sa va contrazic din nou, dar somatia de plata reglementata de OG 5/2001 se aplica si contractului de imprumut, cel putin de aceasta parere sunt domnii profesori Deleanu si Boroi.
Bineinteles, dumneavoastra puteti avea alta opinie, dar eu achiesez la parerea distinsilor profesori mentionati mai sus.
In opinia domnului profesor Deleanu, opinie impartasita si de dl profesor Boroi, contractul de imprumut se inscrie in sfera de aplicare a somatiei de plata.
Astfel, distinsii profesori mentionati mai sus considera ca nu prezinta relevanta imprejurarea care a dat nastere obligatiei debitorului de a plati o suma de bani, nici macar nu este necesar sa fie o obligatie contractuala, conditia este doar ca creditorul sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa consta in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani.
In concluzie, se poate promova somatia de plata pentru recuperarea sumelor date ca imprumut constatat printr-un contract asumat de parti pentru ca este indeplinita aceasta conditie de admisibilitate.
a se vedea Consideratii referitoare la procedura somatiei de plata-
Gabriel Boroi, Dana Boroi in Curierul Judiciar nr. 4/2002-pag.2, Viorel Mihai Ciobanu, Gabriel Boroi- Drept procesual civil editia a III-a, pag.467 , Ion Deleanu- Procedura somatiei de plata, pag.125.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 14 Nov. 2011
Potrivit art.1 alin.1 din OG 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani asumate prin contract constatat printr-un înscris.... care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari, sau orice ale prestatii.
În speta, ultima cerinta nu este îndeplinita, contractul de împrumut neîncadrându-se în categoria serviciilor, lucrarilor sau prestatiilor vizate de textul de lege anterior citat; o actiune intemeiata pe OG 5/2001 fiind inadmisibila.
Prin urmare, aveti deschisa doar calea unei actiuni pe drept comun.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2011
Se poate promova o actiune in somatie de plata intemeiata pe prevederile OG 5/2001, modalitate facila cu termene scurte si taxa de timbru fixa- 39 lei, indiferent de cuantumul creanței, evitandu-se astfel timbrajul la valoare care poate ajunge la sume considerabile, în funcție de mărimea creanței.
Prin aceasta procedura simplificata puteti obtine un titlu executoriu intr-un timp scurt cu cheltuieli minime si puteti incepe ulterior executarea silita.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aurelian Andreescu
 Expert Aurelian Andreescu a raspuns la intrebare la 20 Sep. 2011
Doamna Anton,
Avand in vedere ca imprumutul nu este supus formei autentice, inscrisul de mana este suficient pentru a proba relatia juridica dintre dumneavoastra si imprumutat. Cea mai simpla cale este sa va adresati imprumutatului si sa-i cereti sa respecte clauzele contractuale, deci sa va inapoieze suma imprumutata. In cazul unui refuz nu va ramane decat calea judecatoreasca. Procesul este unul relativ simplu, dar presupune plata taxei judiciare de timbru care se calculeaza la valoarea sumei de recuperat.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club