ClubJuridic.ro Q&A

Ghid practic Excel

Cum sa lucrati rapid si fara erori: exemple rezolvate pas cu pas

Click aici>>


"Contencios administrativ"

Buna ziua,
Am o hotarare definitiva si irevocabila pe contencios administrativ prin care primesc despagubiri de la Ministerul Muncii .
La sfatul avocatului am mers la executorul judecatoresc si am facut toate demersurile pt inceperea executarii silite,dar hotararile date in contencios administrativ nu reprezinta titluri executorii conform art 22 din legea contenciosului administrativ,care se executa in 30 de zile daca nu este prevazut un alt termen in cuprinsul ei?
Multumesc!

Adaugata in
 • Despagubiri

Florina Tocan
 User  Florina Tocan a intrebat la 05 Feb. 2012

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2012
In intelesul Legii contenciosului administrativ si a practicii juridice, despagubirile pe care le-ati obtinut reprezinta un capat accesoriu actiunii principale referitoare la obligarea autoritatii administrative de a emite, anula, modifica un act administrativ.
Pentru obligatia de a face, se aplica dispozitiile art.24 din L 554/2004, dar pentru despagubirile de care vorbiti consider ca nu se aplica prevederile articolului mentionat,ci se executa silit in conditiile dreptului comun cu care se completeaza de altfel prevederile Legii 554/2004.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2012
Doamna Tocan, eu am un alt punct de vedere.
Cred ca se impune segregarea executarii silite a sentintei in doua parti distince.O data vorbim de despagubiri si apoi de obligatia de a face.
Termenele prevazute la art.24 privesc executarea silita a obligatiei de a face, dar dumneavoastra ati precizat ca aveti de primit sume de bani cu titlu de despagubiri de la Ministerul Muncii.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2012
De asemenea, potrivit art. 28 din Legea 554/2004:” 1 Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Codului de procedură civilă, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autorităţile publice, pe de o parte, şi persoanele vătămate în drepturile sau interesele lor legitime, pe de altă parte. Compatibilitatea aplicării normelor de procedură civilă se stabileşte de instanţă, cu prilejul soluţionării cauzei. 2 Instanţa de contencios administrativ nu poate suspenda judecarea pricinii când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune săvârşită în legătură cu actul administrativ atacat, dacă reclamantul - persoană vătămată - stăruie în continuarea judecării pricinii. 3 Acţiunile introduse de persoanele de drept public şi de orice autoritate publică, în apărarea unui interes public, precum şi cele introduse împotriva actelor administrative normative nu mai pot fi retrase, cu excepţia situaţiei în care sunt formulate şi pentru apărarea drepturilor sau intereselor legitime de care pot dispune persoanele fizice sau juridice de drept privat.”


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2012
Insa, potrivit art. 24 din Legea 554/2004:”1 Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii. 2 În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere. 3 Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. 2, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei.”
Iar potrivit art. 25 din Legea 554/2004: ” 1 Sancţiunea şi despăgubirile prevăzute la art. 24 alin. 2 se aplică, respectiv se acordă, de instanţa de executare, la cererea reclamantului. Hotărârea se ia în camera de consiliu, de urgenţă, cu citarea părţilor. 2 Cererea prevăzută la alin. 1 este scutită de taxa de timbru. 3 Hotărârea pronunţată de instanţa de executare poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. 4 Prevederile alin. 1 -3 se aplică, în mod corespunzător, şi pentru punerea în executare a hotărârilor instanţelor de contencios administrativ date pentru soluţionarea litigiilor ce au avut ca obiect contracte administrative.”Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2012
Procedura de executare a hotararilor pronuntate de instanta de contencios administrativ are o reglementare speciala in Legea nr. 554/2004, completarea cu dreptul comun fiind posibila în situatia reglementata de art. 22.

Potrivit art. 22 din Legea 554/2004:” Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-au respins acţiunile formulate potrivit dispoziţiilor prezentei legi şi s-au acordat cheltuieli de judecată se învestesc cu formulă executorie şi se execută silit, potrivit dreptului comun.”


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Tocan
 User Florina Tocan a raspuns la intrebare la 05 Feb. 2012
Scuze - erata "in cuprinsul lor"


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Expertii nostri
Georgeta Stoican
oana mindrescu carmen darjoanca GINA COSERU Laura Mata Ana Maria Borz violeta dode
Video club