ClubJuridic.ro Q&A

Ghid de contabilitate pentru asociatiile de proprietari

- sfaturi, exemple si studii de caz -

Click aici>>

"Refuz semnare conventie-cadru pentru extindere retea gaze naturale"

Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor ( conventie-cadru ) proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea .

Drumul privat vine perpendicular pe un drum public, si vis-a-vis de capatul drumului privat , pe partea cealalta a drumului public, ii terenul meu .

Mentionez ca pana la jumatatea drumului privat, conducta ii deja in pamant, si proprietarii ( vecinii vis-a-vis de terenul meu ) si-au dat acceptul de uz si servitute in favoarea EON . ( au semnat deja conventia-cadru )

Din pacate, ei refuza sa-mi acorde acceptul lor ( sa semneze conventia-cadru ) , pentru a putea extinde reteaua de gaz cu 46m, sa ma pot racorda si eu .

Ce pot face in cazul asta ? Ca cai legale am de a rezolva situatia ?

Cui ma pot adresa ? EON mi-a cerut acordul proprietarilor drumului privat, iar ei nu vor sa-mi ofere acceptul lor .

Modelul de acord ( conventie cadru ) nu are ca scop acordul proprietarilor pentru amplasarea conductei - asta e oferit prin lege = servitute legala pentru utilitate publica =. Scopul acordului e stabilirea pretului pentru amplasarea coductei - in cazul de fata GRATUIT, ca asa vrea EON.

Dar eu fara conventia-cadru semnata de proprietarii drumului privat , nu pot sa inaintez cu solicitarea mea de racordare la reteaua de gaze .

Financiar m-am inteles cu vecinii , proprietarii de drum privat pe unde ar trebui sa se extinda reteaua de conducte , mi-au cerut 4000 ron , si am fost de acord, dar ei tot nu vor sa semneze conventia-cadru pe care EON mi-o cere, fiindca ii un drum privat, si are nevoie de conventia respectiva semnata .


"Vă rugăm să ne transmiteţi acordul proprietarului/proprietarilor acesteia (conform modelelor pe care le găsiti în link-ul :
http://www.eon-gaz-distributie.ro/cps/rde/xbcr/SID-51EDEF82-DFAC99CB/eon-gaz-distributie/Acte_spatiu_extinderi_si_bransamente.pdf ,
pentru a putea definitiva studiul.Unde apare in Noul Cod Civil dreptul legal al unei companii de utilitati ( in cazul de fata : gaze natural ) de uz si servitute asupra unui drum privat , al carei proprietari se afla in relatie contractuala cu reteaua de utilitati, din moment ce conducta de gaz se afla sub drumul lor privat , doar ca ei ( proprietarii ) , nu-si dau acceptul ( nu vor sa-mi semneze conventia-cadru ) pentru extinderea retelei de gaze si pentru alti solicitanti .
===========================================================

Eliminarea obligativității prezentării convenției de uz si servitute, in baza următoarelor argumente:

- nu este necesara convenția civila pentru drept de uz si servitute având in vedere ca este dreptul legal al companiei de gaz, conferit de Codul Civil dar si de Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10.


Prevederile NTPEE-2008 in ceea ce priveste conventia de uz si uzufruct au devenit caduce in urma noilor prevederi din Codul Civil, respectiv Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10


===========================================================

Adaugata in
 • Codul civil
 • Extindere retea gaze - conventia-cadru drum privat

Iosif Luka
 User  Iosif Luka a intrebat la 17 Oct. 2014

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iosif Luka
 User Iosif Luka a raspuns userului Ana Maria Borz la 28 Oct. 2014

Va multumesc pentru raspunsul D-voastra

Mi-ar placea sa pot sa rezolv problema pe cale amiabila, mai ales stiind ca ( se pare ca ) dreptatea ii de partea mea .


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2014
Daca nu reusiti prin intelegere amiabila, nu aveti alta alternativa decat sa apelati la instanta de judecata, domnule Luka.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iosif Luka
 User Iosif Luka a raspuns userului Iosif Luka la 18 Oct. 2014
Noul Cod Civil 2014 :

Dreptul de trecere pentru utilităţi

Art. 621. – (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a
reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă de
natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor
electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii
sau materiale cu acelaşi scop.

(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin
altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri
juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi
prealabilă.

(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept
de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale, subterane, în cazul în care
acestea sunt utilităţi noi.


Ce pot face daca proprietarul refuza sa semneze conventia-cadru, si implicit dreptul meu de racordare la reteaua de gaze ?

Ce cai legale am de a contesta refuzul proprietarilor de a semna convenita-cadru , asta in ciuda faptului ca sint deacord sa-i despagubesc cu suma ceruta de ei ?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iosif Luka
 User Iosif Luka a raspuns userului Iosif Luka la 17 Oct. 2014
Conform LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale
Art. 113
Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute

(1) Drepturile de uz şi de servitute au ca obiect utilitatea publică, au caracter legal, iar conţinutul acestora este prevăzut la art. 108 şi se exercită fără înscriere în cartea funciară, pe toată durata existenţei obiectivului/sistemului de gaze naturale sau, temporar, cu ocazia retehnologizării unei capacităţi în funcţiune, reparaţiei, reviziei, lucrărilor de intervenţie, în caz de avarie.

(2) Exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul care se vor realiza după intrarea în vigoare a prezentei legi se face în conformitate cu regulile procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durată, conţinutul şi limitele de exercitare a acestor drepturi, prevăzute într-o convenţie-cadru,
precum şi pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, care se aprobă, împreună cu convenţia-cadru, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort.

(3) Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz şi de servitute de către titularii de licenţe şi autorizaţii pot solicita încheierea de convenţii, conform prevederilor alin. (2).


Hotărârea nr. 1240/2012 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din sectorul gazelor naturale, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora


Daca eu am nevoie de semnarea conventiei-cadru de catre proprietarii unui drum privat , iar eu nu vor sa semneze conventia, ce pot face in cazul asta ?

Drumul respectiv privat vine perpendicular pe un drum public, si vis-a-vis de drumul privat, pe partea cealalta a drumului public, se afla terenul meu .
Deci eu n-am acces la drumul respectiv privat, doar conducta de gaz as vrea sa o extind de pe drumul respectiv privat .

Fara conventia-cadru, compania de gaz, nu vrea sa inainteze procesul de racordare la reteaua de gaze naturale .


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iosif Luka
 User Iosif Luka a raspuns userului Iosif Luka la 17 Oct. 2014
RĂZBOI CU E-ON GAZ
http://www.mont.ro/stiri/?editia=20120816&pagina=1&articol=33880

„Solutia de alimentare propusă a fost extindere de conductă de 95 m din extindere conductă existentă.
Conform Consiliului Director al EON Gaz Distributie SA din 28.03.2007, în cazul în care un solicitant se adresează operatorului licentiat pentru realizarea unei extinderi de conductă gaze naturale dintr-o retea existentă, proprietate terti, nu necesită acceptul investitorului initial.

În cazul în care un solicitant se adresează operatorului licentiat pentru realizarea unei noi instalatii de racordare, iar conectarea se face la o conductă care urmează a fi construită prin extinderea retelei de distributie a gazelor naturale, solicitantul achită exclusiv tariful de analiză si elaborarea acordului de acces la sistemul de distributie a gazelor naturale, conform prevederilor HG 1043/2004

si nu are obligatia de plată a vreunei despăgubiri“


Unde apare lucrul asta in HG 1043/2004 ?


Unde scrie CLAR SI FARA LOC DE INTERPRETARI , ca la extinderea de retea de conducte de gaze naturale nu trebuie sa despagubesti pe nimeni ( investitorul initial ) ?Doar la bransament ai doua variante :

1 . sa-l despagubesti pe proprietar

2. sa declari la notar ca-l vei despagubi ( in viitor candva ) , si cu declaratia respectiva compania de gaz trebuie sa te racordeze la retea .
Conform LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale Art. 108 (pct. 2)


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iosif Luka
 User Iosif Luka a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2014
Constitutia Romaniei :

Art. 136 – Proprietatea
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.

ARTICOLUL 44 Dreptul de proprietate privată Drepturile şi libertăţile fundamentale
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.

Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, legea 51/2006
Art. 5
(2) Operatorii furnizori/prestatori de servicii de utilitati publice, indiferent de modul de organizare, de forma de proprietate, natura capitalului sau tara de origine, au dreptul de servitute legala asupra sistemelor de utilitati publice destinate realizarii serviciilor


Hotărârea nr. 1240/2012 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul din sectorul gazelor naturale, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora


Conform NTPEE 2008 :

6.16. (1) În localitati, retelele de distributie se monteaza numai în domeniul public.

(4) Pentru situatiile de exceptie (cai de acces private), solutiile de alimentare se
stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acorda
operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor.


Conform HG 1043/2004 Art. 15 punctul (2) ( b ) si ( c )

Art. 15

b ) limita de proprietate a terenurilor - instalaţiile operatorului SD nu se amplasează, pe proprietatea utilizatorului;
în cazuri excepţionale instalaţiile operatorului SD se amplasează pe proprietatea utilizatorului numai cu asigurarea dreptului de uz şi servitute în favoarea operatorului;


c) posibilitatea de racordare a noi utilizatori din instalaţia de racordare.


Conform LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale

Art. 109
Dreptul de uz şi dreptul de servitute

Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum
şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţilor, concesionarii din
sectorul gazelor naturale beneficiază, în condiţiile legii, pe durata lucrărilor de dezvoltare, reabilitare, modernizare,
respectiv de exploatare şi de întreţinere a capacităţilor respective, de următoarele drepturi:

a) dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare în vederea realizării, reabilitării sau modernizării
obiectivelor/sistemelor;

c ) dreptul de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele, de conducte,
de linii sau de alte echipamente aferente obiectivelor/sistemelor şi pentru accesul la locul de amplasare a acestora;

Art. 108
Drepturile concesionarului
(1) Pentru realizarea serviciului de transport sau de distribuţie, în cazul utilizării bunurilor proprietate a terţilor,
concesionarul are următoarele drepturi:

1. prezentarea acceptului proprietarului;
2. prezentarea acordului solicitantului de acces privind despăgubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezumă
atunci când acesta consimte în scris, printr-un act autentic, să îl despăgubească pe proprietar pentru partea ce îi
revine din investiţia făcută;


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Expertii nostri
oana mindrescu
Madalina Ursachianu Dinca Alexandra Aurelian Andreescu violeta dode carmen darjoanca Vasile Docan
Video club