ClubJuridic.ro Q&A

Ghid de contabilitate pentru asociatiile de proprietari

- sfaturi, exemple si studii de caz -

Click aici>>

"uzucapiune"

Parintii mei sunt de 40 de ani posesori ai unui teren intravilangradina in jud. Salaj. As vrea sa stiu daca pot sa dobandeasca proprietatea terenului si ce trebuie sa faca pentru asta. Acum 2 ani au fost la un avocat si le-a spus ca se poate numai in cazul in care pot sa dovedeasca data decesului proprietarului. Noul cod civil aduce vreo modificare in acest sens?
Va multumesc.

Adaugata in
 • Cadastru-intabulare

Pop Marilyne
 User  Pop Marilyne a intrebat la 19 Dec. 2011

 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 22 Dec. 2011
Noul Cod civil a adus modificari radicale in ceea ce priveste institutia uzucapiunii.
Astfel, in locul uzucapiunilor de pana la 1 octombrie 2011, Noul Cod civil reglementeaza uzucapiunea extratabulara de 10 ani si uzucapiunea tabulara de 5 ani.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 20 Dec. 2011
Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:
-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;
-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 20 Dec. 2011
Nu trebuie sa dovediti data decesului proprietarului avand in vedere cei 40 de ani de cand exercitati posesia, trebuie sa probati doar intervalul de timp cat ati folosit nestingherit terenul.
In acest scop trebuie sa chemati in judecata mostenitorii fostului proprietar, iar in cazul in care fostul proprietar nu are mostenitori cunoscuti sau acestia sunt renuntatori, calitatea procesuala pasiva apartine Consiliului Local al Unitatii Administrativ Teritoriale unde este situat terenul.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 20 Dec. 2011
Avand in vedere ca posesia s-a exercitat mai mult de 30 de ani, se poate introduce o actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiunea de 30 de ani, fara a dovedi buna credinta si fara vreun just titlu.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2011
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei. In cazul imobilelor pentru care , la data inceperii posesiei , nu erau deschise carti funciare, raman aplicabile dispozitiile in materie de uzucapiune din Codul civil din 1864. Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2011
Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii proprietatii prin efectul uzucapiunii.
Actiunea poate fi indreptata impotriva fostului proprietar/ mostenitorilor acestuia.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2011
Dupa noul cod civil, uzucapiunea imobiliară este de doua feluri: extratabulară si tabulara

Uzucapiunea extratabulara prevede ca se poate uzucapa un drept de proprietate asupra unui imobil prin înscrisere în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.Termenul uzucapiunii nu începe să curgă înainte de data decesului sau, după caz, a încetării existenţei juridice a proprietarului, respectiv înainte de data înscrierii declaraţiei de renunţare la proprietate, chiar dacă intrarea în posesie s-a produs la o dată anterioară.

Uzucapiunea tabulară: Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată. Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Madalina Ursachianu
 Expert Madalina Ursachianu a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2011
Tinand cont de dispozitiile din Legea nr. 71/2011, uzucapiunea inceputa si neimplinita la data intrarii in vigoare a legii noi este in intregime supusa dispozitiilor legale care le-a instituit. Astfel :
- in cazul in care posesia a inceput sub imperiul reglementarii anterioare, atunci aceasta reglementare este aplicabila uzucapiunii;

- in cazul in care posesia asupra unui imobil a inceput dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, dar la data inceperii posesiei nu era deschisa carte funciara pentru imobilul respectiv, uzucapiunea este supusa dispozitiilor Codului civil din 1864;

- daca posesia asupra unui imobil a inceput dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009 si la data inceperii posesiei era deschisa carte funciara pentru acel imobil, uzucapiunea este guvernata de dispozitiile Codului civil din 2009.
Posesorul nu este obligat sa se prevaleze de posesia exercitata sub imperiul reglementarii anterioare, ci, dimpotriva, poate sa renunte la aceasta si sa inceapa, dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, o uzucapiune intemeiata pe prevederile acestuiaEmail RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Expertii nostri
oana mindrescu
Aurelian Andreescu Andrei Andronic GINA COSERU violeta dode Madalina Ursachianu Vasile Docan
Video club