ClubJuridic.ro Q&A

Dreptul Muncii in Romania

- acte normative, solutii ale instantelor nationale, explicatii detaliate -

Click aici>>

"expertiza topocadastrala"

La 3 ani dupa vanzarea terenului,cumparatorul cere in instanta expertiza topocadastrala,pe motivul ca inainte de incheierea contractului i s-a identificat alt teren decat cel in cauza.
Ce relevanta are expertiza acum dupa ce cumparatorul a folosit terenul timp de 3 ani si deci datele de identificare puteau sa se modifice?Cum poate dovedi acum o expertiza,ca inainte de cumparare s-a identificat alt teren decat cel din contract.?Pentru identificarea terenului nu este suficient schita autenticasemnata si stampilata de expertul topograf care este anexa contractului de vanzare autentificat la notar?
Multumesc

Adaugata in
 • Bunuri si valori imobiliare

Zorica Buzea
 User  Zorica Buzea a intrebat la 25 Oct. 2011

 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 31 Oct. 2011
Vanzatorul avea si garantia de evictiune care opereaza de drept in orice vanzare si prin care vanzatorul trebuia sa protejeze dreptul cumparatorului de a nu fi tulburat in folosinta lucrului dobandit prin acel contract, nici de catre vanzator, nici de catre terte persoane.
Obligatia vanzatorului la garantie exista numai daca, la data incheierii contractului, cumparatorul nu a cunoscut faptul ca o terta persoana are sau pretinde ca are drept asupra bunului.
Sarcina probei cunoasterii cauzei evictiunii de catre cumparator cade asupra vanzatorului.
In functie de intinderea bunului pentru care a fost evins, cumparatorul poate cere rezolutiunea vanzarii si returnarea pretului.
O data vorbim de manopera dolosiva prin aratarea unui alt teren decat cel vandut, iar apoi de garantia de evictiune pe care o are vanzatorul.
Pentru prima ipoteza cumparatorul poate obtine anularea actului, iar pentru cea de a doua, daca suprafata terenului evins este suficient de mare, rezolutiunea contractului cu returnarea pretului si daune interese pentru prejudiciul suferit.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 27 Oct. 2011
Planul de amplasament are printre alte roluri, si cel de a determina suprafata exacta a terenului, vecinatatile, situarea in zona, delimitarea,etc.
Din moment ce a existat un plan de amplasament intocmit de un expert topograf, anexa la contractul de vanzare cumparare, e greu de crezut ca nu era determinata suprafata exacta a terenului tranzactionat.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Mata
 Expert Laura Mata a raspuns userului Zorica Buzea la 27 Oct. 2011
Atunci cand se vinde un imobil determinat, fara indicarea suprafetei, pentru un pret total, nici cumparatorul si nici vanzatorul nu pot cere rezolutiunea ori modificarea pretului pe motiv ca suprafata este mai mica ori mai mare decat au crezut.
Atunci cand se vinde, cu un anumit pret pe unitatea de masura, o anumita suprafata dintr-un teren mai mare, a carei intindere sau amplasare nu este determinata , cumparatorul poate ceere stramutarea proprietatii numai dupa masurarea si delimitarea suprafetei vandute.
Daca terenul vandut are suprafata mai mica decat cea avuta in vedere la incheierea contractului, iar pretul este stabilit pe unitate de masura, cumparatorul poate opta pentru a cere complinirea cu teren suplimentar sau o reducere a pretului proportionala cu suprafata ce lipseste ori chiar a solicita instantei sa pronunte o hotarare in rezolutiunea contractului de vanzare -; cumparare, daca, din cauza diferentei de suprafata, bunul nu mai poatee fi folosit in scopul pentru care a fost cumparat.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Zorica Buzea la 26 Oct. 2011
Sa inteleg ca vecinii in mod legal au mutat gardurile deoarece diferenta de suprafata le apartinea, iar anularea contractului este ceruta de cumparator pe motivull ca ati fi vandut dumneavoastra o suprafata de teren mai mare decat va apartinea de drept ?
In acest caz, expertiza topocadastrala are rolul sa stabileasca daca suprafata vanduta si identificata in planul de amplasament anexa la contractul de vanzare cumparare corespunde cu suprafata ramasa dupa stramutarea de hotare de catre vecinii proprietatii.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Zorica Buzea
 User Zorica Buzea a raspuns userului Ana Maria Borz la 26 Oct. 2011
Cumparatorul sustine ca dupa cumparare atat vecinul din stanga cat si cel din dreapta terenului au intrat cu gardurile in terenul lui,astfel micsorandu-se terenul cumparat de el.
Poate fi aceast aspect motiv de anulare a contractului,din moment ce el a declarat si semnat in fata notarului ca, este in cunostinta tuturor datelor privind terenul si este cu totul de acord?
Multumesc


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
In zonele fara traditie de carte funciara, la incheierea contractului autentic de vanzare cumparare, se solicita si o asa-zisa schita, de fapt un plan de amplasament topocadastral privind imobilul teren supus instrainarii.
Planul de amplasament topocadastral avea scopul de a identifica terenul, a-i delimita vecinatatile si a-i atribui un numar cadastral provizoriu.
Acest plan de amplasament se intocmeste de un expert topograf pe baza declaratiei pe proprie raspundere a vanzatorului care preciza terenul pe care vrea sa-l instraineze si se notau si vecinatatile acestuia.
Planul de amplasament si delimitare este verificat si receptionat de O.C.P.I. dacă documentatia este corectă ,OCPI. o avizează, îi atribuie un număr cadastral provizoriu, si apoi o eliberează expertului topograf sau proprietarului bunului imobil.
Notarul public întocmeste actele autentice si le înaintează spre înscriere în cartea funciară la "Registrulde Carte Funciară" din cadrul O.C.P.I.;
Biroul de Carte Funciară înscrie tranzactia si arhivează încheierea efectuată.
Indiferent de folosinta terenului, datele de identificare a acestuia nu pot sa se modifice ca nu muta nimeni terenul ca pe un bun mobil, se pot schimba eventual proprietarii terenurilor care constituie vecinatatile.
In mod obligatoriu, expertiza topocadastrala dispusa in cadrul procesului are rolul identificarii imobilului pentru care s-a facut instrainarea si care trebuie sa se suprapuna in ortofotoplan peste planul de amplasament anexa la contractul de vanzare cumparare.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club