ClubJuridic.ro Q&A

Ghid practic Excel

Cum sa lucrati rapid si fara erori: exemple rezolvate pas cu pas

Click aici>>


"conflict intre un membru de sindicat si sindicatul din care face parte"


Va rog sa ma informati care este instanta de judecata competenta sa judece un conflict dintre un membru de sindicat si sindicatul din care face parte?
Mentionez ca sindicatul si nici organizatia sindicala din care fac parte nu m-a reprezentat in instanta pentru obtinerea unor drepturi salariale neacordate asa cum prevede si art. 23 din statutul sindicatului ("Organizaţiile sindicale. au următoarele îndatoriri:să acorde asistenţă juridică şi organizatorică membrilor de sindicat în cazul conflictelor de muncă"). Sunt mebru al acestui sindicat de foarte mult timp si sunt cu cotizatia la zi. Atat organizatia sindicala din care fac parte, cat si sindicatul au sediul in acelasi judet.
Asadar, unde pot contesta neaplicarea statutului sindicatului? Care sunt temeiurile legale pe care ma pot baza?
Mai arat ca sindicatul este ipersoană juridică română înregistrată în registrul special la judecatorie, si este o organizaţie fără caracter politic, cu scopul apărării şi promovării drepturilor şi intereselor membrilor sai, economice, sociale, culturale şi sportiv - turistice în raporturile cu organele puterii de stat şi administrative.Este o organizatie nonguvernamentala.Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_399693/Care-este-instanta-de-judecata-competenta-sa-judece-un-conflict-nascut-intre-mambru-de-sindicat-si-sindicat.html#ixzz2nIQngCr8
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Adaugata in
 • Asistenta juridica

Cozmin Pop
 User  Cozmin Pop a intrebat la 12 Dec. 2013

 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului cozmin pop la 19 Dec. 2013
Daca nu au trecut inca 3 ani de la data la care sindicatul trebuia sa va reprezinte in instanta, inca puteti promova actiunea in pretentii impotriva acestuia.
Daca mai sunteti in termenul de prescriptie, va postez un model de actiune in pretentii pe care sa-l adaptati la situatia dumneavoastra si va ajut si cu alte sfaturi necesare pentru derularea procesului.
Nu stiu insa sa va spun cam ce sanse aveti sa obtineti despagubiri de la sindicat.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cozmin Pop
 User Cozmin Pop a raspuns userului Ana Maria Borz la 17 Dec. 2013
Buna seara
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspuns.
Drepturile salariale la care am facut referire sunt prevazute de Legea 221/2008 pentru aprobarea OG 15/2008. Termenul de prescriptie pentru aceste drepturi s-a prescris in 2012.
Intrebarea este: pot introduce o actiune impotriva sindicatului si a liderului organizatiei sindicale in anul 2014? Daca da, va rog sa ma ajutati cu sfaturi in acest caz. Doresc sa ma reprezint singur in instanta.
Cu stima si multumiri.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului cozmin pop la 17 Dec. 2013
Daca mai sunteti in termenul de prescriptie inca puteti introduce actiunea in instanta pentru recuperarea drepturilor salariale.Asta ar trebui sa fie prioritatea dumneavoastra.
In acest sens, solicitati in scris sindicatului sa va reprezinte, daca mai doriti acest lucru, bineinteles. Daca nu, puteti sa va reprezentati singur sau puteti solicita judecarea in lipsa.
Daca aveti nevoie de ajutor cu actiunea in recuperarea drepturilor salariale, va rog sa spuneti si va dau cateva sugestii si un model de actiune.

Referitor la atitudinea organizatiei sindicale, puteti sa va indreptati cu o actiune civila impotriva sa si a liderului sindical la judecatoria in raza careia aveti domiciliul.
Trebuie sa dovediti obligatia organizatiei sindicale, nerespectarea acestei obligatii, culpa sa si prejudiciul produs dumneavoastra prin aceasta neglijenta.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cozmin Pop
 User Cozmin Pop a raspuns userului Ana Maria Borz la 15 Dec. 2013
Buna seara
Referitor la intrebarea mea, arat ca la unitatea la care lucrez s-au intentat procese de catre sindicat, insa liderul oranizatiei noastre a dat la semnat imputernicirile (sub forma tabelara) doar la 15 membri invocand ca pentru un dosar sunt suficiente 15 persoane, urmatoarele 15 persoane urmand sa semneze alte imputerniciri pentru alte dosare (acelasi obiect). Se pare ca din neglijenta pe mine si pe alti 4 membri cotizanti nu ne-a mai trecut intru-n tabel prin care sa imputernicim sindicatul sa ne reprezinte in proces (sa redacteze actiunea in instanta si reprezentare etc.).Mentionez ca era de datoria liderului de sindicat sa aduca la cunostinta fiecarui membru de demersurile facute de sindicat(implicit actionarea in instanta) si sa puna la dispozitie sau sa solicite acte necesare intocmirii dosarului.
Deci ce este de facut?
Va multumesc!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Domnule Pop, intai ar trebui sa clarificam unele aspecte.

Asistenta juridica nu e sinonima cu reprezentarea in instanta.
Asistenta juridica rezida in sfaturi cu caracter juridic-cam ce facem noi pe acest site, iar reprezentarea in instanta consta in imputernicirea sindicatului si sarcina de a actiona in justitie– ca reclamant– in numele si in interesul dumneavoastra.
Ati imputernicit in scris sindicatul sa va reprezinte in aceasta actiune?!


Art.28, al. 2 din Legea dialogului social nr.62/2011 prevede ca “organizaţiile sindicale AU DREPTUL de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora.”
Deci organizatiile sindicale”au dreptul” nu “sunt obligate”.
Ati solicitat si imputernicit in scris sindicatul sa formuleze actiune in instanta in numele dumneavoastra si sindicatul a refuzat???

Daca s-a intamplat acest lucru, aveti la indemana o actiune de drept civil si va puteti adresa judecatoriei in raza careia aveti domiciliul.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club