ClubJuridic.ro Q&A

Ghid de contabilitate pentru asociatiile de proprietari

- sfaturi, exemple si studii de caz -

Click aici>>

"Care sunt demersurile pentru neplata salariului de catre angajator??"

In perioada 26.11.2011 28.12.2013 am fost angajata in functia de economist la o societatea comerciala cu contract individual de munca pe perioada determinata.
In data de 10.12.2013 am informat conducerea societatii in scris ca nu mai doresc prelungirea contractului de munca. Deasemenea am solicitat conducerii in scris sa dispuna o persoana care care sa-mi preia sarcinile si atributiile conform fisei postului. Datorita faptului ca nu am mai dorit prelungirea contractului contabilul sef s-a folosit de functia pe care o detine si a dat dispozitie verbala casierului sa nu mi se acorde salariul aferent lunii decembrie 2013.
Consider ca retinerea dreptului salarial pe motive neintemeiate in baza unor dispozitii verbale de catre conducerea societatii inaintea sarbatorilor de iarna nu este un fapt normal si legal.
Mentionez ca s-a incheiat un proces verbal de predare- primire in data de 20.12.2013 a biroului unde mi-am desfasurat activitatea si mi-au fost inventariate toate obiectele de inventar de catre revizorul de gestiune, iar toate datele din calculator au fost salvate pe suport electronic de catre tehnicianul IT, fiind in stare buna de functionare si neexistand lipsuri.
Am facut o sesizare la ITM dar nu stiu ce trebuie sa fac mai departe,va rog sa ma ajutati.
MultumescAdaugata in
 • Asistenta juridica

Alina Alina
 User  Alina Alina a intrebat la 20 Ian. 2014

 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului costel grigore la 21 Ian. 2014
Domnule Grigore, apreciez faptul ca urmariti interesat discutiile de pe site, dar dupa cum ati observat, raspunsul dumneavoastra a fost eronat si poate indruma gresit utilizatorul care a postat intrebarea.
Puteti participa la discutiile de pe site, puteti intreba anumite aspecte legate de spetele postate de alti utilizatori, dar va rog sa nu mai raspundeti intrebarilor postate de acestia.
Asa cum ati spus, lipsa cunostintelor juridice este un motiv intemeiat pentru care nu ar trebui sa raspundeti.
Nu am dori sa sfatuim gresit utilizatorii acestui site si incercam, in limita posibilitatilor, sa-i ajutam.
Va multumesc pentru intelegere.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2014
Doamna Sveduneac, puteti solicita aceste drepturi salariale restante in termen de 3 ani de la data la care erati indreptatita sa le primiti.
Va scriu mai jos pasii pe care trebuie sa-i urmati si daca aveti alte nelamuriri, va rog sa intrebati.

Notificati in scris angajatorul, printr-o notificare transmisa prin scrisoare cu confirmare de primire sau fax, acordandu-i un termen in care sa va plateasca drepturile banesti restante.
In situatia in care angajatorul nu se conformeaza, il actionati in judecata, la sectia litigii de munca a tribunalului in raza caruia domiciliati.
Actiunea este scutita de taxa de timbru, iar durata de solutionare este relativ scurta. Este o actiune simpla, de o complexitate redusa.
Puteti chiar sa depuneti actiunea prin posta si sa solicitati judecarea in lipsa.
Atasati o copie dupa contractul individual de munca, dupa notificarea ce ati trimis-o angajatorului si dupa confirmarea de primire.
Va postez un model de actiune pentru instanta, adaptati modelul la situatia dumneavoastra si va completati datele personale.

Puteti solicita si judecarea in lipsa. Actiunea o redactati in dublu exemplar si o trimiteti prin posta cu confirmare de primire la Tribunalul in raza caruia domiciliati, sectia litigii de munca.Litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru, deci nu va costa nimic.

Va postez un model de actiune in instanta si dumneavoastra il adaptati situatiei concrete.

INSTANTA......................

Domnule Presedinte,

Subsemnatul ......................................., domiciliat in ................................., str. ......
............................. nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........
........................, in calitate de salariat, chem in judecata pe parata-angajatoare S.C. ........................., cu sediul in ......................., str. ............................ nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., cod unic de inregistrare ............................., atribut fiscal .............................., numar de ordine in registrul comertului ............./........./............, cont deschis la Banca ........................., sucursala ....................., cu numarul ................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa:

1. fie obligata sa imi plateasca suma de ..................... lei, reprezentand drepturi salariale pe perioada ..................., pana in prezent;
2. sa fie obligata sa-mi plateasca suma de ......... lei, cu titlu de despagubiri corespunzatoare pre- judiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiilor contractuale de plata a salariului.

DOMNULUI PRESEDINTE AL........................................


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Costel Grigore
 User Costel Grigore a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2014
Stimata doamna ! Nu luati de bun ceea ce va spun fiindca nu am studii juridice ,dar,, dupa ureche`` stiu ca in 30 de zile de la data emiterii deciziei de incetare ,trebuie sa va adresati Tribunalului de la adresa de domiciliu /resedinta cu actele si eventual cu cerere de daune dovada este in sarcina angajatorului care va trebui sa dovedeasca cu statul de plata ca va platit. Va sugerez ca daca totusi semnati statul de plata sa treceti linga semnatura si data ca sa dovediti instantei intirzierea la plata. Va mai subliniez inca odata ca nu am studii juridice dar v=am dat o idee ca vad ca nu a raspuns un specialist si ar putea fii tardiv in instantasa nu va mai ia in seama ca si conflict de munca unde procesul e scutit de taxe si e rapid .


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club