ClubJuridic.ro Q&A

117 Modele de cereri si actiuni in justitie in conformitate cu noul Cod civil!

Corect intocmite si cu clauze formulate in avantajul dvs.!

Click aici pentru detalii>>
 

"Acuzatii furt la locul de munca"

Buna ziua.Lucrez la o institutie bugetara. Pt ca am vrut sa demisionez la un moment dat am inceput ,cu pasi mici sa fiu sicanat de catre angajator,sugerindumi-se ceva de genul:te dam noi afara nu pleci tu. .De la unul din punctele de lucru au disparut niste materiale. valoarea lor este insignifianta dar gestul adica furtul este reprobabil in sine Eu si cu colegul meu de echipa sintem banuiti mai mult sau mai putin oficial ca le-am fi furat .Spre nenorocul meu nu am retinut sfaturile pe care le-ati mai dat altor persoane in spete asemanatoare.Va rog sa-mi spuneti care sint metodele de investigare ale angajatorului,legale fireste.Stiu ca putem fi audiati de o comisie sau persoana care reprezinta angajatorul.Mai stiu ca exista niste proceduri pt citarea noastra si ca putem refuza primirea acestor ciatatii ( sau cum se vor fi numind ) angajatorul putind ,parca,sa trimita aceste citatii prin posta cu AR si continut declarat.Va rog sa-mi scuzati erorile de terminologie daca exista.De asemeni va rog sa ma sfatuiti ce pot face procedural vorbind sa ma apar.Orice alete sfaturi ,sugestii sau trimiteri la titluri de lege sau din CM imi vor fi de mare folos.p.s. momentan sint in CO,sint obligat sa ma prezint la audieri prin convocare telefonica? pt ca o eventuala scrisoare recomandat am de gind sa o refuz.Multumesc.

Adaugata in
 • Asistenta juridica
 • Legislatia muncii

S Caraianis
 User  S Caraianis a intrebat la 06 Iul. 2013

 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
S Caraianis
 User S Caraianis a raspuns userului Ana Maria Borz la 06 Iul. 2013
Ma gindeam sa taraganez lucrurile in perspectiva faptului ca o sa ma transfer cu serviciul si probabil o sa-mi ia ceva timp mai mult decit am estimat.
Si ca sa fiu sincer ,un moment m-am gindit sa-i sicanez si eu.
Un mare multumesc.Weekend frumos !


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului S Caraianis la 06 Iul. 2013
Indiferent ca sunteti sau nu acuzati de vreo infractiune, faptul ca dati o nota explicativa nu va afecteaza. Daca angajatorul insa depune plangere penala, se suspenda procedura disciplinara.
Daca refuzati sa preluati o scrisoare recomandata cu confirmare de primire nu va ajuta cu nimic, agentul procedural va face mentiune despre acest aspect intr-un proces verbal sau chiar pe plic, procedura fiind indeplinita din punctul de vedere al comunicarii pentru cel care avea obligatia sa va aduca ceva la cunostinta.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
S Caraianis
 User S Caraianis a raspuns userului Ana Maria Borz la 06 Iul. 2013
Buna seara.
Angajatorul meu este pe linga lege,mai mult face legea.E mult de vorbit.Daca nu vreau sa le dau nimic in scris nu cred ca ma pot sanctiona in vreun fel.
A fost reabilitat un sediu pt un serviciu si acolo au lucrat timplari zidari ,angajatii care vor lucra in locatia reabilitata firma de internet si alti muncitori ,o cheie de la cladire fiind detinuta pe rind de muncitori functie de etapele lucrailor specifice fiecaruia. .In plus cladirea este impartita in doua ,in jumatate de cladire functionind si o firma care de altfel a cedat din spatiu primariei.Aceasta firma are inca cces detinind cheile de la usa care da in partea de cladire cedata primariei.Printre altele au fost schimbate caloriferele vechi de 20 de ani si confectionate artizanal, cu unele noi.Timp de o saptamina eu si colegul meu am lucrat singuri la montajul calorifereleor noi. La sirsitul lucrarii un inginer a numarat caloriferele vechi constatind ca sint lipsa doua.Inclin sa cred ca ne-au "lucrat" sefii tinind cont de cele ce v-am spus in prima parte.Caloriferele urmau drumul fierului vechi,costind cred in jur de 15-20.Lucrez in sistemul acesta de 12 ani si stiu ce se intimpla ,cutume ,reguli scrise ori nu.Inca nu sintem acuzati ci doar ni se pun intrebari retorice gen:oare cine sa le fi furat? Probabil se doreste intimidarea In cel mai fericit caz cred ca daca vor dori o nota explicativa le voi scrie in ea ca pina la proba contrarie sint nevinovat si pun punct.
Am lungit-o cam mult.imi cer scuze.
Daca mai aveti ceva sa ma sfatuiti ,astept .O seara cit mai placuta.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 06 Iul. 2013
Domnule Smarti, haideti sa vedem cum putem sa solutionam situatia dumneavoastra neplacuta. Va expun mai jos prevederile legale aplicabile, iar apoi concluzia si recomandarile.

Angajatorul, odata ce afla de savarsirea unei fapte care poate intruni elementele unei infractiuni, este obligat sa sesizeze organele de urmarire penala. Odata cu introducerea plangerii, angajatorul il poate suspenda din functie, in baza art.52, al.1, lit.b din Codul Muncii.

In functie de solutia pronuntata in procesul penal are loc fie reluarea raporturilor de munca, cu plata salariului pe perioada suspendarii, fie concedierea celui in cauza.
In raport de aceste prevederi, angajatorul nu poate proceda la aplicarea sanctiunii disciplinare, paralel si separat de desfasurarea procesului penal. Prin urmare atunci cand un salariat este invinuit de savarsirea unei fapte penale in legatura cu munca, se suspenda nu doar contractul de munca, ci si procedura disciplinara, pana la solutionarea procesului penal.

Sentinta penala definitiva pronuntata in procesul penal are autoritate de lucru judecat privitor la existenta faptei, autorul si vinovatia, in procedura de aplicare a sanctiunii disciplinare.

Daca se constata ca fapta intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni in legatura cu munca, ce a fost savarsita cu vinovatie de salariatul respectiv, acesta fiind condamnat printr-o sentinta definitiva, angajatorul este in drept sa aplice ulterior sanctiunea disciplinara a concedierii.

Daca procesul penal inceteaza ori se achita salariatul, angajatorul poate dispune pornirea cercetarii disciplinare pentru a stabili daca fapta constituie sau nu o abatere disciplinara. In cazul in care rezultatul este afirmativ, chiar daca fapta nu a fost sanctionata penal, dar intruneste caracterele unei grave tulburari a ordinii angajatorului, se poate dispune concedierea disciplinara a salariatului.

In considerentele prezentate mai sus, nu se poate face cercetarea disciplinara a salariatilor impotriva carora a fost depusa o plangere penala, aceasta cercetare urmand sa se suspende pana la finalizarea laturii penale a faptelor.

Daca angajatorul va convoaca, mergeti linistit si explicati-i toate aspectele sesizate mai sus. Daca nu a depus plangere penala inseamna ca nu considera ca a existat vreo infractiune de furt. Daca a depus plangere, nu va poate cerceta disciplinar pana la solutionarea plangerii penale.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club