ClubJuridic.ro Q&A

Ghid practic Excel

Cum sa lucrati rapid si fara erori: exemple rezolvate pas cu pas

Click aici>>


"Suport juridic pentru a sustine o cerere de actualizare a unei conventii"

Am mai discutat despre acest subiect – solicitarea in justitie de modificare a unei Conventii de finantare intre o agentie guvernamentala, ANL si o banca (semnata in 2003), pentru a fi adusa la zi. Adica sa tina cont de evolutia lucrarilor de construire pentru care a fost conceputa, sa fie completata astfel incit sa acopre noile situatii care in actuala elaborare nu sint acoperite legal de acea conventie.

Astazi instanta mi-a solicitat expres, sub amenintarea de a anula cererea, sa indic "Motivele de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerere". Primul capat de cere solicita exact acest lucru, actualizarea Conventiei.

Intrebare: care ar fi suportul juridic – lege etc. – la care sa fac apel pentru a sustine in fata instantei acest demers - de actualizare al conventei de finantare?

Adaugata in
 • Asistenta juridica
 • Actualizare a unei conventii de finantare

Ion Minca
 User  Ion Minca a intrebat la 18 Feb. 2014

 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Minca
 User Ion Minca a raspuns userului Ana Maria Borz la 15 Dec. 2014
Procesul continua si am unele nelamuriri. Pentru a fi inteles corect am decis sa folosesc acest context si sa pun noua intrebare aici, ca o continuare a dialogului. Intrebarea se refera la prescrierea fiscala privind subventia acordata de ANL.

Concret situatia este urmatoarea:
- prin 2006 ANL a mi-a acordat o subventie pentru construirea locuintei prin credit ipotecar;
- in 20.03.2008 se face ultimul ordin de plata care epuizeaza subventia;
- in 24.09.2008 preiau lucrarile de construire in regie proprie. Preluarea s-a facut cu aprobarea ANL.
- in 07.08.2013 ANL ma notifica sa returnez subventia pentru ca am preluat lucrarile de construire in regie proprie - deci la peste 5 ani de la consumarea ei si peste 7 ani de la acordare.

Intrebarea 1: deoarece au trecut peste 5 ani de la consumarea subventiei si peste 7 ani de la acordare nu a intervenit prescrierea fiscala? Daca am inteles bine din lege conditia de retragere a subventei ar aparea in momentul preluarii in regie proprie (24.09.2008 ) si cei 5 ani ar incepe sa curga de la 1 ian. 2009 deci pina la 31 dec. 2013. Rezulta ca notificarea s-a facut in termen.
Intr-o alta opinie, prescrierea ar incepe sa curga de la momentul notificarii. Ce parere aveti de acesta varianta?

Intrebarea 2: notificarea a constat intr-o adresa a ANL in care imi solicita sa depun la o banca intr-un cont specificat o suma de bani. Nu trebuia sa mearga in instanta, sa investeasca aceasta adresa cu titlu executoriu? E suficienta acea adresa?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Ion Minca la 23 Feb. 2014
Domnule Minca, sunteti consumator de credit ipotecar, in sensul Legii 190/1999, nu consumator asa cum este definit termenul de Legea 193/2010.
Legea 193/2000 se aplica doar contractelor încheiate între profesionişti şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii, conform art.1, al.1 din aceasta norma legala.
Obiectul contractului de credit ipotecar este acordarea unui credit in temeiul unei garantii ipotecare, nu vanzarea unor bunuri si nu prestarea unor servicii.
Dumneavoastra sunteti un creditor ipotecar, in sensul Legii 190/1999.
Dar sunteti un consumator de credit ipotecar si sunteti scutit de taxa de tinbru, imi cer scuze de eroarea pe care am facut-o.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Minca
 User Ion Minca a raspuns userului Ana Maria Borz la 21 Feb. 2014
M-ati speriat, sint nedumerit.

Considerati ca Art. 29, al.1f din OUG 80/2013 care se refera la consumatori nu este apliacbil in cazul meu? Deci nu as avea statutul de consummator?

Notiunea de consummator am folosit-o in sensul consumatorii de credite asa cum este definita in Legea 193/2013, art. 2, al.1:
Prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.

Aceasta definitie este in consonanta cu cea din OUG 50/2010, Art. 7:
consumator — persoana fizica ce actioneaza in scopuri care se afla in afara activitatii sale comerciale sau profesionale;

Unde am gresit?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Ion Minca la 21 Feb. 2014
Nu aveti calitatea de consumator.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Minca
 User Ion Minca a raspuns userului Ana Maria Borz la 21 Feb. 2014
Multumesc mult pentu ajutor.

Cred ca am gasit si aici o solutie: Potrivit OUG 80/2013,Art.29,al.1f sint scutite de la plata taxei de timbru actiunile avand ca obiect protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile legitime ale consumatorilor. Deci, nu se mai pune problema valorii obiectului cererii, deoarece solicit eliminarea unor prevederi abuzive din Conventie si a unei clauze abuzive din Contractul de credit ipotecar.
Este corect?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Ion Minca la 20 Feb. 2014
Actualizarea acestei conventii are cu siguranta un caracter patrimonial care poate fi estimat si in functie de care se va percepe o taxa de timbru, domnule Minca.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Minca
 User Ion Minca a raspuns userului Ana Maria Borz la 20 Feb. 2014
Cred ca am gasit o solutie: am apelat la Legea 152/1998, legea de infiintare a ANL, la OUG 59/2002 si OUG 105/2005 si apoi la Legea 193/2000 deoarece consider ca atit Conventia ANL/BCR cit si Contractul de credit ipotecar contin clauzele abuzive.

Am mai ramas o problema: instanta imi cere sa indic valoarea obiectului cererii si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori.
Am reformulat cererea - am renunta la doua capete de cerere care se refereau explicit la contractul de credit si la subventie - sperind ca daca nu mai fac referinta direct la contract si subventie nu se mai pune problema valori si deci a taxei de timbru.

Capatul de cerere care a ramas solicita numai actualizarea Conventiei. E adevarat ca in argumentatie se fac trimiteri la urmarile acestei conventii: clauzele sale sint preluate in contrcatul de credit si apoi produc efecte aspura subventiei (ANL solicita returnarea ei).
Constituie aceste implicatii in lant ale prederilor conventiei argumente pentru instanta sa-mi ceara valoarea acestui capat de cerere? Eu am afirmat in raspunsul catre instanta ca nu mai este cazul sa specific nici o valoare atita timp cit am solicitat numai actualizarea acestei conventii pentru a acoperi cu prevederi noile situatii aparute fata de momentul conceperii sale (preluarea in regie proprie). Am dreptate?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului Ion Minca la 19 Feb. 2014
Nu cunosc nicio asemenea norma legala.
Valoarea lucrarilor va rezulta din expertiza judiciara.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Minca
 User Ion Minca a raspuns userului Ana Maria Borz la 18 Feb. 2014
Da asa este, mi-ati precizat acest lucru si eu l-am mentionat in cerere. Nici eu nu inteleg de ce instanta nu e multumita. Probabil considera ca cererea mea de actualizare se refera nu la aspectul financiar - la creditele ipotcare etc. acordate in cf. cu Legea 190/1999 - ci la aspectele de evolutie a constructiilor care au facut sa ne scoata din cadrul legal acoperit de acesata conventie. Respectiv preluarea in regie proprie, situatie neprevazuta in conmventie. Ori acest aspect nu este unul financiar.
Deci, intrebarea ar fi: ce lege ar obliga ANL si BCR sa completeze conventia dintre ele astfel incit sa acopere si aceasta situatie noua, a preluarii lucrarilor in regie proprie.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Deja v-am precizat care este norma legala ce reglementeaza creditul ipotecar, domnule Minca, Legea 190/1999. Nu stiu ce altceva ati putea folosi in sustinerea actiunii dumneavoastra.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Expertii nostri
oana mindrescu
Vasile Docan Monica Petrescu Ana Maria Borz Andrei Andronic GINA COSERU Laura Mata
Video club