ClubJuridic.ro Q&A

"Am sanse sa obtin decizia de demolare a casei vecinului care nu a respectat distanta catre hotarul si casa mea si nici dimensiunile din plan ale constructiei?"

Noul meu vecin a construit o casa cu parter, etaj si mansarda la o distanta de numai 1,20-,130 m de hotarul meu si aproximativ 2 m de casa mea, in partea de Nord a casei mele, realizand si gauri de usi, ferestre si terase catre mine.

Am informat Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii Judetean in acest sens iar acesta dupa ce a verificat in 10 octombrie 2011 la fata locului mi-a comunicat prin e-mail desi am dat si adresa mea de domiciliu ca a constatat ca intr-adevar distanta catre mine si cea catre strada nu au fost respectate, a confirmat ca au fost facute acele deschideri de usi si ferestre si terase catre proprietatea mea si a confirmat chiar si nerespectarea pe teren a dimensiunilor din plan ale cladirii.
A dispus in acest sens sistarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate urmand ca Primaria sa urmareasca indeplinirea acestor hotarari dandu-se termen de 90 de zile. Dupa expirarea termenului am solicitat ISC judetean informatii despre situatia la zi Raspunsul Inspectoratului a fost ca in 2 ianuarie 2012 vecinul meu a obtinut o noua autorizatie de construire angajandu-se sa inchida golurile pentru usi si ferestre cu bca si caramizi de sticla. Asta sa insemne intrarea in legalitate?!
Cum ramane cu distanta catre hotarul si casa mea? Aceasta constructie fiind in partea de Nord a casei mele si mai inalta decat casa mea, impiedica lumina naturala a soarelui si circulatia aerului favorizand umiditatea permanenta si deci exista riscul de a prejudicia sanatatea casei mele. Consider ca aceasta constructie este realizata in mod abuziv din moment ce Inspectoratul a confirmat neregulile mai sus enuntate, asa cum consider abuz din partea cui a emis autorizatia si nu a luat masurile ce se impuneau eliberand chiar si o ulterioara autorizatie de construire fara sa ia in considerare prea mica distanta fata de vecini si far a sa impuna vecinului meu intrarea in legalitate si observarea deciziei Inspectoratului de Stat in Constructii Judetean..
Ce ma sfatuiti sa fac? In situatia descrisa am dreptul de a solicita/obtine prin instanta demolarea constructiei respective? Prima autorizatie de construire dateaza din 26 iulie 2011 iar constructia a fost inceputa la 1 august 2011 si incheiata inclusiv acoperita cu tigla la sfarsitul lui noiembrie 2011.
Asta inseamna ca vecinul meu a ignorat deciziile Inspectoratului iar Primaria nu s-a deranjat sa ii impuna respectarea acestei decizii si eventual amendarea transgresorului.
Cum trebuie sa ma comport fata de Primaria care a ignorat nu numai notificarea mea si repetatele solicitari ale PUG, PUZ, PUD - documente aflate sub regimul de transparenta a documentelor de interes public, dsr si hotararea ISCJ, nu a urmarit executarea acestor hotarari si in plus a eliberat o a doua autorizatie de constructie dupa parerea mea abuziva deoarece nu vad cum au putut sa rezolve aspectul vecinatatii din moment ce nu mi-a solicitat nimeni acordul pe care oricum nu l-as fi dat? Sau... s-a schimbat cumva legea cu noul Cod Civil in acest sens si toate acestea nu mai sunt considerate abuzuri si ilegalitati?
Multumesc tutror celor care cu amabilitate, disponibilitate si profesionalism vor accepta sa dea raspunsuri pertinente si calificate intrebarilor mele.

Adaugata in
 • Abuzuri

De Carlo Elena
 User  De Carlo Elena a intrebat la 27 Mai. 2012

 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns userului De Carlo Elena la 22 Iun. 2012
Art.59 din Legea 71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod Civil specifica faptul ca dispozitiile art. 602-625 din Codul civil-si aici este inclus si art.613 care prevede distanta minima dintre cladiri- nu se aplica situatiilor juridice nascute anterior intrarii în vigoare a acestuia.
Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.
Daca cladirea a fost construita inainte de aceasta data, nu i se aplica Noul Cod Civil, ci doar Normele de Sanatate publica.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
De Carlo Elena
 User De Carlo Elena a raspuns userului Ana Maria Borz la 30 Mai. 2012
Va multumesc pentru raspunsul dat! Insa tot nu imi este clar care este distanta minima care trebuie respectata intre o constructie si hotarul vecin si intre constructia noua si cladirea vecinului. Care dintre prevederile legale se aplica? Cea cuprinsa in Noul Cod Civil 2012 sau cea care se regaseste in "Normele de sanatate publica aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 536/1997? Specific ca, casa mea este la o distanta de circa 1 m pana la 1,50 m fata de gardul de hotar si are doua ferestre catre terenul vecin pentru care in timp peste 30 de ani am obtinut dreptul de servitute la vedere, asadar cele doua constructii se afla in realitate la o distanta mai mica de 3 m una de alta. Deci, care dintre cele doua distante se ia in considerare? Daca respectiva constructie a inceput si a fost ridicata in anul 2011 de care lege se tine seama?De cea prevazuta in Vechiul Cod Civil sau de cea cuprinsa in Noul Cod Civil 2012? Daca se ia in considerare distanta prevazuta in oricare dintre coduri, atat in cel vechi cat si in cel nou, cum ramane cu prevederile Normelor de Sanatate Publica? Se ia in considerare distanta de 1,9 m, cea de 0,6 m sau cea egala cu jumatatea casei celei mai inalte? Va multumesc pentru rabdarea pe care o manifestati si pentru raspunsul cu care ma veti onora.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Maria Borz
 Expert Ana Maria Borz a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2012
Distanta intre cladiri este reglementata de Normele de sanatate publica aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 536/1997 care prevede ca “ Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.”
Vechiul Cod Civil prevedea doar o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină, dar nu si distanta minima obligatorie intre constructii.
Noul Cod Civil reglementeaza distinct aceasta distanta ca fiind de 60 cm intre linia de hotar si constructie.
Daca autorizatia de construire incalca aceste dispozitii legale, in principiu ar trebui sa puteti obtine anularea acesteia.


Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubJuridic.ro
Sectiuni
 • Abuzuri
 • Accidente
 • Amenzi
 • Asistenta juridica
 • Bunuri si valori imobiliare
 • Cadastru-intabulare
 • Cartea funciara
 • Codul civil
 • Codul penal
 • Concediu
 • Consilieri juridici
 • Contracte
 • Despagubiri
 • Divort
 • Drepturile omului
 • Evaziune fiscala
 • Executare silita
 • Faliment
 • Impozite si taxe
 • Insolventa
 • Mostenire
 • Organizare judecatoreasca
 • Persoane juridice
 • Prejudicii-daune
 • Proces verbal
Video club